This is some text inside of a div block.

Heading

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Bun venit la „Documentarea crimelor de atrocitate din Ucraina”, un curs menit să sporească capacitatea societății civile și a funcționarilor publici implicați în procesele de documentare a crimelor de atrocitate, cu accentul pe conflictul din Ucraina.

Conflictul armat provocat de invazia rusă în Ucraina a dus deja la crime de atrocitate. Se fac numeroase eforturi internaționale, pe mai multe planuri, ca responsabilii să răspundă pentru crimele de atrocitate comise în Ucraina. Institutul Auschwitz pentru Prevenirea Genocidului și a Atrocităților în Masă (IAPG) este una dintre puținele organizații din lume care se concentrează exclusiv asupra crimelor de atrocitate – adică genocidul, crimele de război și crimele împotriva umanității – și asupra prevenirii acestora. Avem o experiență vastă în formarea funcționarilor publici și a altor actori-cheie în ceea ce privește specificul juridic și practic al fiecărui tip de crimă de atrocitate, riscurile care le exacerbează sau le accelerează și instrumentele care permit prevenirea lor înainte, în timpul și după izbucnirea unui conflict. Răspunderea este o componentă esențială pentru prevenire, deoarece nu numai că ajută la descurajarea crimelor în conflictele în curs, ci previne totodată ca atrocitățile să se petreacă din nou în viitor. 

Perspectiva pe care v-o oferă acest curs de trei săptămâni în privința prevenirii crimelor de atrocitate este o completare esențială a abordărilor tradiționale privind drepturile omului și ajută la o mai bună identificare a tipurilor de dovezi și informații care ar trebui căutate atunci când avem de-a face cu astfel de crime. Și asta pentru a asigura că cei responsabili vor fi trași la răspundere – răspunderea fiind un instrument eficient de prevenire a atrocităților.

În prima săptămână a cursului vom defini elementele unor crime de atrocitate precum genocidul, crimele împotriva umanității și crimele de război. În a doua săptămână a cursului ne vom apleca asupra standardelor probelor necesare pentru stabilirea răspunderii în cadrul procedurilor internaționale și naționale legate de conflictul din Ucraina, subliniind în special importanța răspunderii pentru prevenirea viitoarelor atrocități. Și nu în ultimul rând, cea de-a treia săptămână a cursului vă va prezenta cele mai bune practici în documentarea crimelor de atrocitate, punând accentul în mod special pe colectarea de conținut din surse deschise și pe intervievarea victimelor și a martorilor.

Photo: REUTERS/Valentyn Ogirenko