This is some text inside of a div block.

Heading

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

„Documentarea crimelor de atrocitate în Ucraina” este un curs menit să consolideze capacitatea de analiză a societății civile și a funcționarilor publici, implicați în procesele de documentare a crimelor de atrocitate. Cursul pune un accent deosebit pe evoluțiile recente ale conflictul din Ucraina.

Conflictul armat provocat de invazia rusă în Ucraina a dus deja la crime de atrocitate și se depun numeroase eforturi internaționale, pe mai multe planuri, ca cei responsabili să răspundă de faptele comise. Institutul Auschwitz pentru Prevenirea Genocidului și a Atrocităților în Masă (IAPG) este una dintre puținele organizații din lume care se concentrează exclusiv asupra crimelor de atrocitate (genocidul, crimele de război și crimele împotriva umanității), precum și asupra prevenirii acestora. 

IAPG dispune de o vastă experiență în formarea funcționarilor publici și a altor actori-cheie în ceea ce privește specificul juridic și practic al fiecărui tip de crimă de atrocitate, privitor la riscurile care amplifică sau accelerează producerea acestor crime, dar și referitor la instrumentele care permit prevenirea crimelor de atrocitate înainte, în timpul și după izbucnirea unui conflict. Responsabilitatea legală este o componentă esențială pentru prevenire atrocităților, deoarece aceasta nu numai că ajută la descurajarea producerii crimelor în conflictele aflate în desfășurare, dar și poate limita, în timp, reapariția acestora. 

Accentul pus pe perspectiva prevenirii, specifică acestui curs, cu durata de trei săptămâni, reprezintă o completare indispensabilă a abordărilor tradiționale concentrate pe tematica drepturilor omului. Perspectiva propusă de acest curs ajută la o mai bună identificare a tipurilor de dovezi și informații, care ar trebui căutate atunci când avem de-a face cu astfel de crime. Și asta pentru a ne asigura că cei vinovați vor fi trași la răspundere, responsabilitatea legală fiind un instrument eficient de prevenire a atrocităților.

Prima săptămână a cursului este destinată definirii trăsăturilor esențiale ale crimelor de atrocitate (genocidul, crimele împotriva umanității și crimele de război). A doua săptămână a cursului se concentrează asupra standardelor pentru stabilirea responsabilității legale în cadrul procedurilor naționale și internaționale, cu un accent pe actualul conflictul din Ucraina. În cadrul acestei săptămâni va fi abordată importanța responsabilității legale pentru prevenirea producerii unor atrocități viitoare.  Cea de-a treia săptămână a cursului va repertoria cele mai bune practici în documentarea crimelor de atrocitate, punând accentul în mod special pe colectarea de date din surse deschise și pe intervievarea victimelor și a martorilor.

Photo: REUTERS/Valentyn Ogirenko