This is some text inside of a div block.

Heading

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Suspendisse varius enim in eros elementum tristique. Duis cursus, mi quis viverra ornare, eros dolor interdum nulla, ut commodo diam libero vitae erat. Aenean faucibus nibh et justo cursus id rutrum lorem imperdiet. Nunc ut sem vitae risus tristique posuere.

Dobrodošli na kurs Migracije i prevencija masovnih zločina, koji je dio online programa obuke Aušvic instituta za prevenciju genocida i masovnih zločina (AIPG). Ovaj kurs se zasniva na dvije osnovne premise: prva, da je prevencija masovnih zločina ostvariv cilj; i druga, da je zaštita osoba koje su prisiljene da napuste svoje gradove ili zemlje porijekla zbog nasilja i drugih faktora sredstvo za postizanje ove prevencije.

Učiti ćemo o migracionim tokovima osoba koji bježe od zločina, tokom svake od faza zločina. Da bismo to učinili, izučavaćemo ćemo različite oblike koje migracija može imati i analizirati postojeće uzroke ili faktore koji tjeraju ljude da bježe iz svojih zemalja porijekla. Zatim ćemo sagledati poteškoće i izazove sa kojima se ove populacije suočavaju tokom svog putovanja, posebno u zadovoljavanju osnovnih potreba u pogledu zdravlja, hrane, stanovanja, obrazovanja, zapošljavanja, porodice i razvoja. Na kraju ćemo identificirati pravne i političke alate koje različiti akteri u međunarodnoj zajednici mogu i trebaju usvojiti na nacionalnom i međunarodnom nivou kako bi zaštitili ove populacije.

Photo: John Stanmeyer, Nat Geo Image Collection